Exemplu utilizare functia TYPE

Functia TYPE este o functie de tip informational cu un singur argument (obligatoriu):

=TYPE(value)

Argumentul functiei TYPE poate fi:

  • O constanta
  • Referinta la o celula
  • Rezultatul unei alte functii

Este foarte utila pentru a determina o actiune, in functie de rezultatul pe care il returneaza o functie, de exemplu functia VLOOKUP.

Cu toate acestea, nu puteti utiliza functia TYPE pentru a determina daca o celula contine o functie, ci doar evalua ce tip de rezultat intoarce functia inscrisa in celula respectiva.

Tipuri de rezultat:

functia TYPE_tip rezultat

Exemplu:

Se da un fisier primar (fie el in sheet-ul denumit Lista angajati, continand lista tuturor salariatilor, in care apar diverse informatii (functie, data angajarii, etc.), precum si statusul referitor la efectuarea controlului obligatoriu de medicina muncii.

TYPE_lista angajati

Separat, s-a primit de la responsabilul cu medicina muncii, un tabel sintetic referitor la angajatii care au efectuat medicina muncii, introdus, de exemplu, in sheet-ul denumit Fisa prezenta medicina muncii.

TYPE_fisa prezenta medicina muncii

Trebuie completat in primul tabel, cel din sheet-ul Lista angajati, coloana Status medicina muncii, in functie de informatiile din fisierul denumit Fisa prezenta medicina muncii.

Utilizati functia VLOOKUP pentru a verifica daca numele unui angajat din sheet-ul Lista angajati apare si in sheet-ul Fisa prezenta medicina muncii.

=VLOOKUP(A2,’Fisa prezenta medicina muncii’!$A$2:$B$4,2,FALSE)

Daca functia VLOOKUP intoarce rezultatul #N/A, inseamna ca angajatul respectiv nu a facut medicina muncii, si in coloana corespondenta va aparea textul nu s-a facut medicina muncii.

Utilizati rezultatul functiei VLOOKUP ca argument al functiei TYPE, pentru a verifica daca VLOOKUP intoarce sau nu eroare.

TYPE(VLOOKUP(A2,’Fisa prezenta medicina muncii’!$A$2:$B$4,2,FALSE))

Utilizati rezultatul functiei TYPE, ca argumentul logical_test al functiei IF.

=IF(TYPE(VLOOKUP(A2,’Fisa prezenta medicina muncii’!$A$2:$B$4,2,FALSE))=16,”nu s-a facut medicina muncii”,”efectuat medicina muncii”)

In cazul in utilizam direct rezultatul functiei VLOOKUP ca argumentul logical_type al functiei IF, pentru toti angajatii care nu facusera medicina muncii, rezultatul ar fi fost eroare, pentru ca testul logic era o eroare (rezultatul N/A al functiei TYPE).

 

Puteti recapitula cele invatate, utilizand fisierul de lucru atasat.

Posted in Cursuri Excel gratuite Tagged with: , , , ,

Leave a Reply

Categorii