Noi propuneri de modificare a Codului Muncii, criticate de americani si francezi

fagure4

Angajatorii vor negocia cu angajatii obiectivele de performanta, clauza de neconcurenta va fi valabila doar pe perioada CIM, modificari pentru clauza de confidentialitate, se reintroduce CCM, creste plata pentru orele suplimentare, apare “telemunca”.

 

Proiectul de modificare a Codului Muncii, introdus de Blocul National Sindical (BNS) prin initiativa cetateneasca, a fost adoptat tacit de Senat inca din 2 septembrie, initiativa aflandu-se acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Cele mai importante prevederi ale acestei initiative se refera la:

  • Reintroducerea contractului colectiv de munca la nivel national
  • Stabilirea obiectivelor de performanta din CIM prin negociere colectiva, si nu unilateral de catre angajator, conform actualelor prevederi din Codul Muncii

Daca aceasta initiativa legislativa ar fi aprobata, angajatorii vor fi obligati sa stabileasca prin negociere – individuala sau colectiva, in functie de numarul de angajati – obiectivele de performanta ale salariatilor. Potrivit reprezentantului Camerei de Comert Franceze in Romania, acest lucru ar fi «aproape imposibil de imaginat».

  • Eliminarea periodei de proba pentru angajatii care au fost incadrati pe post prin concurs
  • Clauza de neconcurenta, care sa nu se mai aplice, potrivit propunerii, decat pe perioada CIM
  • Clauza de confidentialitate – nu va mai produce efecte dupa incetarea CIM decat in cazuri exceptionale, pe o perioada de timp determinata si in legatura doar cu anumite tipuri de informatii confidentiale, definite ca atare fie in contractul colectiv de munca, fie in regulamentul intern
  • Modificarea prevederilor referitoare la concedierile colective
  • Cresterea semnificativa a cuantumului in care sunt platite orele suplimentare
  • Modificarea modalitatii de calcul a salariului minim pe economie
  • Introducerea termenului de « telemunca »

Proiectul defineste “telemunca” drept o forma de organizare a muncii prin intermediul careia salariatii, utilizand tehnologiile informatice, indeplinesc atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detin in alt loc decat sediul sau domiciliul angajatorului, dupa caz”. Anagajatul isi va putea stabili singur programul de lucru, angajatorul avand dreptul de a-l verifica, in baza prevederilor din contractul individual sau colectiv de munca (dupa caz).

  • Eliminarea posibilitatii ca angajatorul sa suspende CIM in cazul reducerii temporare a activitatii

Initiativa a starnit reactii negative atat din partea patronatelor, cat si din partea reprezentantilor din Romania ai Camerei de Comert Franceze, respectiv ai Camerei de Comert Americane (AmCham). Obiectiile se refera in principal la reducerea drastica a flexibilitatii conditiilor de munca, “conducand la scaderea competitivitatii companiilor si a Romaniei. Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decat cel din anul 2011 este o masura profund inadaptata realitatilor actuale ale economiei si pietei muncii”, a transmis Camera de Comert Franceaza jurnalistilor de la startupcafe.ro.

La randul sau, conform aceleiasi surse, vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat ca « Pentru astfel de decizii e nevoie de consens patronate-sindicate, nu poti sa excluzi patronatele […] ».

Pentru ca initiativa legislativa sa ajunga pe masa presedintelui Iohannis, trebuie sa treaca de Camera Deputatilor, unde avizele date de Comisia Juridica (negativ), respectiv Comisia pentru Drepturile Omului (pozitiv) au doar rol consultativ. Guvernul nu a emis inca un punct de vedere pe marginea acestei propuneri, analiza sa avand, de asemenea, rol consultativ.

O analiza detaliata gasiti

Posted in Revista presei HR Tagged with: , , ,

Leave a Reply

Categorii

Like us on Facebook