
Revista presei HR – 13 ianuarie 2016
Adio pălăvrăgeală cu prietenii în timpul plătit de angajator pentru a munci, spune CEDO. O fi aflat și că rata absenteismului printre angajații români este în creștere? Statistica spune că au crescut salariile, în schimb Pilonul II se duce la vale. Webhelp angajează la Iași, BP concediază în toată lumea.
Știrea zilei vine de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a decis că Un angajator are dreptul să supravegheze comunicaţiile purtate pe internet de salariaţi în timpul orelor de lucru, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma plângerii înaintate de un inginer român, care a fost concediat în anul 2007 pentru că a stat pe chat la serviciu, relatează presa franceză. Integral pe Capital.ro.
Salariul mediu net a fost, în luna noiembrie a anului trecut, de 1.918 lei, în creștere față de luna anterioară cu 47 de lei, respectiv cu 2,5%, cele mai mari valori (4.756 lei) fiind înregistrate în sectorul serviciilor în tehnologia informației și activități informatice, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), aflăm de pe Profit.ro.
Francofon și moldovean înseamnă persoană vizată de Grupul francez Webhelp, numărul opt în industria locală de Business Process Outsourcing (BPO), după afacerile nete rulate. Compania deschide cel de-al şaselea centru de relaţii cu clienţii, la Iași, la sfârşitul lunii februarie. Webhelp va angaja la centrul din Iaşi 300 de oameni care vorbesc fluent limba franceză, care au abilităţi de relaţionare şi de operare PC. Interviurile de angajare încep pe 15 ianuarie, potrivit Economica.net.
De la BP vin veștile proaste, pe fondul căderii prețului petrolului. Compania petrolieră britanică BP Plc va elimina 5% din forţa sa muncă la nivel mondial, anunță Bursa.
Rata absenteismului în rândul angajaţilor români, indicator calculat ca raport între numărul total de zile de absenţe din decursul unui an (inclusiv concediile medicale şi absenţele nemotivate) şi numărul de zile lucrătoare dintr-un an, a ajuns la 2,2% în 2015, potrivit unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC. În 2011 şi în 2012 rata absenteismului în România a fost de 1,9%, în 2013 a crescut la 2,2%, iar în 2014 a ajuns la un nivel şi mai ridicat decât cel de anul trecut, fiind de 2,4%, potrivit datelor extrase din studiul PwC Saratoga, citat de ZF.ro.
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și-au înjumătățit anul trecut câștigurile fata de 2014, în contextul celei mai slabe performanțe a acțiunilor listate la Bursa de Valori București (BVB) din ultimii patru ani, a dobânzilor la minime istorice și a inflatiei negative, potrivit datelor analizate de Profit.ro.