Revista presei HR – 21 martie 2016
PFA-urile migrează spre microîntreprinderi. Persoanele fără venituri nu vor mai plăti CASS. Cel mai bine plătit român lucrează în salubritate. Cât faci până în “oraşul corporatiştilor”. Din nou despre generaţia mileniului şi KPIs.
Efectul noului Cod Fiscal, pregătit şi promovat de nişte politicieni ce dau cu subsemnatul pe la DNA: Un nou val de migraţie din cauza taxării mari a muncii: S-a înjumătăţit numărul de PFA, iar diferenţa se regăseşte la microîntreprinderi.
„PFA, care nu sunt şi salariate în paralel, au ajuns la o rata efectivă de taxare pentru un venit anual de 60 de mii de euro, de circa trei ori mai mare decât cea pentru o microîntreprindere fără salariaţi şi similară cu cea a unui SRL, plătitoare de impozit pe profit, cu un salariat”.
O veste proastă pentru companii: România a înregistrat cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din Uniunea Europeană în ultimul trimestru din 2015.
Sunt însă şi veşti bune: Plata CASS de către persoanele fără venituri devine opţională. Dacă au primit decizii de impunere trebuie să ceară desfiinţarea lor. “Persoanele fără venituri şi cele care au exclusiv venituri din investiţii – dividende, dobânzi – sub un salariu minim vor putea opta să plătească CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, obţinut de Profit.ro. Codul în vigoare prevede plata obligatorie a CASS de către aceste persoane, calculată în funcţie de salariul minim, precum şi înregistrarea la Fisc”.
Cel mai bine plătit român a câştigat câte 300.000 de euro lunar şi lucrează în salubritate, potrivit Economica.net.
Aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, o reală problemă pentru angajaţii care lucrează zonele cu multe clădiri de birouri: În „oraşul corporatiştilor“, Barbu Văcărescu-Floreasca, 30.000 de angajaţi se sufocă zilnic să ajungă la muncă. „Între 8 şi 8.30 las trei metrouri să treacă din cauza aglomeraţiei pentru a ajunge la muncă“, spune un angajat din zonă.
Despre aşteptările celor mai tineri dintre angajaţi vorbeşte Cosmina Coman, LearningPro: Generaţia millennials pune foarte mult accent pe echilibrul dintre muncă şi viaţa personală.
Cine s-a plictisit de job poate încerca o afacere, statul socialist plăteşte nota: Românii care debutează în afaceri vor primi şi în acest an până la 10.000 de euro de la stat.
Nemulţumiri pentru salariaţi, provocări pentru departamentele de HR. Harry Meintassis, Korn Ferry Hay Group: Angajaţii consideră abuzive şi incoerente sistemele de evaluare a performanţei.
Facultăţile de Informatică cer mai multă susţinere din partea mediului de business, scrie Ziarul Financiar. Acelaşi cotidian scrie despre nevoia acută de absolvenţi de şcoli profesionale. Si asta în condiţiile în care tot mai mulţi tineri par că au priceput că finanţarea studiilor universitare poate să fie o investiţie nerentabilă: Deficitul de “talente” pe piaţa muncii se adânceşte.
Cine angajează
Care sunt oraşele din România unde se fac cele mai multe angajări aflaţi din Capital.
ANOFM: 40 de locuri de muncă disponibile în Germania la Europa Park şi McDonald’s.
Fan Courier caută zeci de oameni, în toată ţara.
Mişcări de trupe
Conducerile de la multe companii au început să fie formate preponderent din români, anunţă Capital. „Principalul motiv al acestor mişcări este că românii manageri s-au maturizat, au avut timp să înveţe, sunt suficient de pregătiţi să ocupe funcţii de management. Un al doilea motiv pentru această evoluţie poate fi legat de costuri. Pentru un expat, costurile sunt uşor disproporţionate, şi nu este vorba neapărat de salariu, ci de cheltuieli cu locuinţa, mutarea familiei, costurile cu educaţia copiilor”, a spus Oana Datki, SEE managing partner Consulteam.
Un fost şef de la Unirea Shopping Center, numit administrator la Astra Asigurări.
Fraţii Cristescu au adus la Arsenal Park un fost director la resorturi de lux din Maldive, SUA şi Algeria.
Radiocom are un nou director general. Fostul şef nu şi-a prelungit mandatul din motive personale.
Directorul general al Tarom a fost suspendat din funcţie.
Babis Mazarakis a fost numit preşedintele CA-ului de la fostul Cosmote România.
Apple a angajat un nou director de securitate informatică, pe fondul unei dispute cu autorităţile privind deblocarea unui iPhone.
Alte ştiri
Germania: Economia a accelerat în 2016; efectul migranţilor asupra forţei de muncă a fost moderat
Medicii intră, începând de luni, în grevă japoneză
Nu se mai datorează CASS pentru venituri din investiţii situate sub salariul minim
Pe ce salarii mai pleacă românii la muncă în străinătate: medicii primesc până la 7.000 de euro pe lună, în timp ce bonele iau cel mult 1.200 de euro
Angajaţii CEH, rămaşi fără contract colectiv de muncă. Salariile scad cu aproximativ 20%