Schimbări la contribuțiile sociale, lefuri mai mari în asigurări și penurie de programatori
Subiectele săptămânii: Guvernul ar putea renunța la „aberația legislativă” care te obligă să plătești contribuții sociale din toate tipurile de venituri pe care le primești, salariile în asigurări le-au depășit pe cele din bănci, în ciuda crizelor repetate prin care trece industria, iar firmele de IT se plâng că nu găsesc angajații de care au nevoie.
Premierul Dacian Cioloș este mult mai atent la menținerea unei proporții între contribuțiile sociale și prezumtivele beneficii decât foștii săi subordonați, care voiau să scoată bani din piatră seacă. Obligația ca o persoană care obține venituri din mai multe surse să achite contribuția la fondul de sănătate pentru fiecare sumă obținută este „o aberație legislativă”, a spus șeful Cabinetului, care a adăugat că Guvernul se gândește să corecteze acest sistem. Pe larg despre subiect în articolul “Aberația legislativă” a contribuției de sănătate: Despre ce vorbește premierul Cioloș și ce se se întâmplă din 2017?” din Profit.ro.
În timp ce statul intervine brutal în piața de asigurări, impunând prețuri maxime, statisticile arată că angajații din asigurări câștigă tot mai mult. Asta ca să nu mai amintim de adunătura de politruci în retragere, amante, neveste și beizadele ce „supraveghează” domeniul pe niște lefuri complet nejustificate dacă ne uităm la ineficiența activității lor. Cum a crescut salariul angajaţilor din asigurări în ultimii opt ani aflăm din ZF.ro. Acum câştigă mai bine decât angajaţii băncilor şi de două ori mai mult decât salariul mediu net pe economie, mai scrie cotidianul.
Economica.net își continua trecerea în revistă a modului în care funcționarii și angajații statului ajung la venituri impresionante, în ciuda salariilor mai mici, pe hârtie: sporuri, prime și stimulente. Spor la stat. Beneficii, indemnizaţii şi creşteri salariale pentru profesori şi ceilalţi angajaţi din învăţământ – asta ca să înțelegeți de ce-a ieșit așa scandal pe tema homeschooling-ului: păi cine-ar renunța la astfel de venituri ascunse?
Alt episod, despre o autoritate a statului cu lefuri enorme: Spor la stat. Bonusuri jubiliare, cotă parte din profit, beneficii la pensionare pentru salariaţii ROMATSA.
Și încă: Spor de fidelitate, ajutor la pensionare, primă jubiliară la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii.
Costul orar al forței de muncă în România a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în trimestrul al doilea din acest an comparativ cu perioada similară din 2015, conform datelor publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). „În România, costul orar al forței de muncă a urcat cu 12%, cu mult peste creșterea de 1,4% înregistrată în Uniunea Europeană, în timp ce în zona euro a scăzut cu 1%. Singurele state UE în care costul orar al forței de muncă a scăzut în trimestrul al doilea au fost Finlanda (minus 2,0%), Italia și Luxemburg (ambele cu o scădere de 1,1%)”, mai citim în articolul din Profit.ro.
Toţi cei 15 angajaţi ai agenţiei de marketing online WebDigital vor avea liber şi în zilele de luni, dar vor primi în continuare acelaşi salariu – ca parte a unui proiect-pilot de reducere a săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile derulat de companie din luna august până la finele acestui an, citim în Ziarul Financiar. „Nu e genul de proiect pe care să îl poţi face în orice industrie şi nu e genul de decizie pe care să o iei dacă nu ai instrumente de măsurare a activităţii, a eficienţei personalului“, spune Ionuţ Munteanu, şeful agenţiei de marketing WebDigital.
Va curge lapte și miere, dar nu neapărat pentru angajații din România, care vor avea în 2016 câștiguri salariale totale de 59,3 miliarde euro, nivel-record istoric ca valoare absolută. Dar partea din valoarea adăugată în economie care le revine salariaților rămâne mult sub nivelul din 2008 și semnificativ mai mic decât nivelul din celelalte state din Uniunea Europeană, arată prognoza preliminară de toamnă, realizată de Comisia Națională de Pognoză (CNP).
Topul ţărilor europene în care angajaţii simt că au mai multe abilităţi decât cele necesare la jobul pe care îl au, în ZF.ro. „Tinerii cu studii superioare trebuie să pornească în carieră cu joburi sub nivelul pregătirii lor şi acumulează frustrări. Au terminat o facultate la Academia de Studii Economice şi se angajează la recepţie, răspund la telefoane într-un call center sau arhivează acte“, a explicat Raluca Peneş, HR Smartree România.
Când trebuie determinat dacă un angajat va primi sau nu un bonus sau o mărire de salariu, managementul performanţei este de obicei factorul determinant. (…) De ce implementarea unui sistem de recompensă a performanţei este totuşi atât de greu de realizat pentru cele mai multe dintre organizaţii?, se întreabă Cosmin Coştean, CEO Smart Solutions Factory. Răspunsul, în BusinessMagazin.ro.
Numărul angajaţilor a crescut cu 0,3% în Uniunea Europeană (UE28) şi cu 0,4% în zona euro (EA19) în trimestrul doi din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit datelor preliminare prezentate marţi de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat), citim pe Economica.net.
Din zece oferte de muncă în domeniul IT, 3,5 rămân neocupate din cauza lipsei de candidați, spune Ana Costache de la Adecco România.
Un sfat pentru tineri la început de carieră, de la șeful Dumagas, Mircea Vlah: „Visaţi şi munciţi permanent şi disciplinat pentru visele voastre”.
Cristian Hostiuc atrage atenția, într-un editorial, asupra problemelor cu care se confruntă antreprenorii autohtoni: Companiile româneşti sunt strivite între stat şi multinaţionale în privinţa resursei umane. Din ce în ce mai puţini tineri vor să lucreze în firmele antreprenoriale. „În ultimul an, salariile în sectorul privat au crescut în medie cu 4,5%. În sectorul de stat creşterea a fost de 21%. Acest lucru duce la un pericol iminent şi anume ca niciun tânăr să nu-şi dorească să lucreze în companiile antreprenoriale româneşti, ci numai la stat sau în multinaţionale”, explică directorul editorial al ZF.ro.
„Angajaţii trebuie să meargă cel puţin o dată la şase luni la un interviu de angajare, ca să le fie mai uşor când se decid să îşi schimbe locul de muncă“, crede Tibi Borza, MindOFF. „Recomandarea mea este ca un angajat să nu îşi dea demisia de la actualul loc de muncă până când nu şi-a făcut o listă cu 5-10 companii unde ar vrea să se angajeze, ce îşi doresc acele companii, care sunt perioadele în care recrutează, altfel riscă să stea acasă, iar perioada moartă în CV este un semn de întrebare pentru recrutor. (…) Este bine să îşi schimbe locul de muncă, chiar dacă a stat pe o poziţie doar un an, e normal ca la 20 de ani să vrei să îţi schimbi frecvent jobul. Sub un an într-o organizaţie, din partea recrutorului vine intrebarea de ce ai schimbat locul de muncă, iar sub şase luni încă nu prea înţelegi cu ce se mănâncă jobul“, a mai spus Tibi Borza.
Cine mai angajează:
Top 100 companii care au făcut cele mai multe angajări de la începutul anului. Trei firme de componente auto, un retailer şi o firmă de pază sunt în top 5, semn că forţa de muncă ieftină rămâne atracţia numărul 1
Angajări pe salarii de 1.700 lei – 2.100 lei net lunar. Caută oameni care au cel puţin studii medii
Cine dă afară:
Microsoft, care va închide birourile Skype din Londra, măsură care va duce la concedierea majorităţii angajaţilor. În plus, cel mai probabil clădirea de biorui va fi eliberată de Microsoft. Decizia gigantului american vine într-un moment când industria britanică de high-tech este „disperată” să demonstreze că este deschisă pentru afaceri, în condiţiile în care Marea Britanie se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană.
Complexul Energetic Oltenia a desființat aproape 1.000 de posturi
ASF ar fi bine să se desființeze, spune chiar un vicepreședinte al Autorității
Mișcări de trupe:
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, este președintele Agenţiei Vânătorilor de 10 ani. Funcție preluată de la fostul premier și deținut condamnat pentru corupție Adrian Năstase.
Continental Brașov are un nou director general
Maria Maxim se alătură echipei de Investigare a fraudelor a EY România
Ana Maria Mihăescu de la IFC intră în boardul Raiffeisen Bank după ce a primit acordul acţionarilor
Alte știri:
Marea Britanie: Piaţa forţei de muncă a rezistat şocului provocat de Brexit
Încă o zi liberă legală: 1 iunie, de Ziua Copilului
Mai mulţi polonezi caută de lucru în Germania decât în Marea Britanie
Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 460.000 de euro în cinci zile
4 idei de a face suficienţi bani încât să poţi demisiona de la locul de muncă