Provocare pentru specialistii HR. Cum angajezi un tradator
Compania R&I ETIC SOLUTIONS furnizeaza solutii integrate din domeniul resurselor umane, administrativ si comunicare media.
Exista o expresie, poate c-o fi existand si abilitatea respectiva: a te pricepe la oameni. Se zice despre manageri ca-s buni fiindca stiu sa-si aleaga oameni buni si sa le dea de facut lucrurile la care se pricep cel mai bine, sau ca nu-s atat de buni, pentru ca nu stiu sa-si aleaga oameni potriviti.
Inchipuiti-va acum ca un consultant de resurse umane este angajat de un serviciu secret sau de o armata sa gaseasca un tradator. Stiu, nu e o meserie, dar acceptati-mi provocarea. Va vand un pont: Iuda. Omul care si-a vandut Invatatorul, omul care si-a tradat zeul.
Invatator care a ales, altminteri, tot felul de oameni, nu neaparat cei mai buni si cei mai puri. Din care, ni se spune, a reusit sa faca niste oameni buni. Altruisti, morali, intransigenti, clementi. De ce a ratat cu Iuda? Daca e sa-i dam crezare unui scriitor, n-a ratat. Din contra. A reusit sa recruteze exact omul de care avea nevoie. Fara Iuda, crestinismul n-ar exista, pentru ca n-ar fi fost nici tradare, nici rastignire.
Totusi, cum l-a gasit? Nu ni se spune. O fi venit singur? Cert este ca, la un moment dat, l-a ales dintre multi si l-a numarat printre cei 12. De ce? Nu e caderea noastra sa spunem. Ceea ce putem este sa ne indoim de priceperea la oameni.
S-a nascut vreunul sfant sau tradator? Putin probabil, altfel Evengheliile n-ar avea sens. Si, chiar in afara lor, ar fi lipsit de sens sa-ti iei ca apropiat un om despre care stii, cu certitudine, ca-ti va face rau.
Inseamna, asta, ca a recruta un tradator e imposibil? Nu cred. Tradarea nu e nici problema de competenta, care poate sa fie testata sau masurata cumva, nici de morala, care poate sa fie banuita macar din alte comportamente. Nimeni nu poate sa se afirme ca tradator decat o singura data. Si totusi, exista ceva, o inadecvare, o nepotrivire. Tradatorul e cel ce adera la o “cauza” in care nu crede. Tradatorul e cel care nu-si urmeaza vocatia, dar nici nu lasa sa se intrevada care ar fi aceasta. De aceea, cred, nu e imposibil sa angajezi un tradator.
Ziceam ca recrutarea unui tradator e o provocare pentru orice specialist HR. Si ziceam asta pentru ca nu cred in “priceperea la oameni” in sensul in care poti sa gasesti omul perfect pentru fiecare slujba. Poti gasi, insa, oameni care, pusi intr-o anume situatie, fac ceva anume.
Daca fac ce vrei sau fac ce vor ei, aici e stiinta celui ce-i conduce. Pentru ca recrutarea nu e doar o problema de competenta sau de conduita. E si o problema de potrivire. De compatibilitate si de dozaj. Poti gasi cel mai bun specialist, si totusi sa-ti fie inutil.
Ceea ce e important, cred, pentru cel ce recruteaza, este sa stie foarte bine care sunt nevoile angajatorului, care este profilul celorlalti oameni, cu care nou-angajatul va interactiona, care sunt tipurile de relatii agreate de companie. Si, la fel, important pentru angajator e sa nu uite, niciodata, ca recrutatorul ii ofera, in zilele lui cele mai bune, doar cel mai bun potential angajat.
Daca acela confirma sau nu, e alta treaba. De aceea, lucrand cu ceva necuantificabil, angajatorul poate sa astepte de la recrutator mai degraba o recomandare cu conditii decat o indicare limpede a ceea ce este mai potrivit.
Am gasit omul ideal pentru postul dumneavoastra? Nu, nu cred, stiu insa ca nu va fac sa va pierdeti vremea cu cei evident nepotriviti. Iar daca-mi spuneti, ca angajator, si cum s-au adaptat cei pe care vi i-am trimis inainte, s-ar putea sa va ajut mai mult, data viitoare.
I.J.O.