Cum se scrie o scrisoare de intentie (II)
Vom detalia in randurile urmatoare cateva aspecte referitoare la cand, cum si cui se transmite o scrisoare de intentie in cazul unei persoane care candideaza pentru o pozitie calificata/ necalificata ce nu implica activitate de birou (ex. alimentatie publica, meseriasi, servicii curatenie, activitati sezoniere).
In primul rand care sunt elementele pe care trebuie neaparat sa le evidentieze, pe cat posibil, o scrisoare de intentie pentru candidatura la un job intr-unul din domeniile mentionate mai sus?
- Experienta relevanta in domeniu
- Detinerea unui atestat profesional (sau obtinerea sa intr-un viitor cert)
- Disponibilitatea lucrului in ture, naveta, etc.
- Modalitatea de remunerare preferata (salariu fix + comision, etc.)
In ceea ce priveste mobilitatea (lucru in ture, naveta, etc.), este bine sa precizati chiar din scrisoarea de intentie acest lucru, daca nu, macar mentionati in CV ca sunteti / nu sunteti dispus sa lucrati in respectivele conditii.
Daca faceti referire la modalitatea de remunerare, tineti cont ca, de cele mai multe ori, in astfel de domenii se lucreaza fie in baza de contracte civile de prestari servicii, fie cu salariu minim pe cartea de munca + comisioane/bacsisuri. Pentru angajator este extrem de important – fiind deja conditionat de un buget limitat si de o anumita tipologie a salarizarii – sa poata alege inca din faza de selectie a CV-urilor acei candidati care, avand experienta si calificari asemanatoare, corespund si cel mai bine din punct de vedere financiar.
Exemplu 1: “Considerand ca existenta unui pachet salarial combinat, care sa contina cel putin salariul minim pe economie inscris in cartea de munca, reprezinta in acest moment o varianta acceptabila pe termen mediu, va stau la dispozitie pentru stabilirea unui viitor interviu.” Dintr-o astfel de fraza – intentionat ambigua (doar n-o sa scrie nimeni intr-o scrisoare de intentie ca accepta sa fie platit doar la bacsis!) – angajatorul intelege ca respectivul candidat este dispus sa accepte un astfel de pachet salarial si cunoaste modalitatea in care acesta este de obicei negociat in domeniu.
Exemplu 2: “Va rog sa tineti cont de faptul ca, din motive familiale, varianta unui pachet salarial care sa nu contina exclusiv remunerarea in baza unui CIM reprezinta o solutie extrema, preferinta mergand spre alte variante”. Angajatorul va intelege in acest caz ca, din diverse motive (situatia familiala poate fi doar un pretext), candidatul nu este dispus sa negocieze si ca prefera sa primeasca intreg salariul pe cartea de munca, decizia fiind a angajatorului daca il cheama sau nu la interviu.
Renuntati la ideea ca angajatorul este flexibil in ceea ce priveste negocierea salariala si ca puteti scrie orice in CV/ scrisoare de intentie pe principiul ca vedeti si negociati la fata locului. Daca bugetul pentru postul respectiv este de x RON, impartiti in: salariu + bonus + tichete de masa, va fi foarte greu sa negociati un altfel de pachet salarial. Asta inseamna ca, pur si simplu, ca ati pierdut timpul, si pe-al dumneavoastra si pe-al angajatorului/ recrutatorului.
Prezentam mai jos exemple comentate de fraze / expresii pe care trebuie / nu trebuie sa le contina o scrisoare de intentie ce insoteste candidatura pentru o pozitie vacanta intr-o activitate din categoria celor mentionate la inceputul articolului.
ASA DA! “Va transmit aplicatia mea pentru postul vacant de ospatar, in conformitate cu detaliile din anuntul de angajare postat de compania pe care o reprezentati pe site-ul…./ in ziarul …… din data de ….. .”
ASA NU! “Consider ca responsabilitatile specifice implicate de aceasta pozitie imi vor permite atat sa contribui eficient la indeplinirea obiectivelor companiei cat si la dezvolatarea persoanla, afirmatie sustinuta de experienta profesionala relevant in domeniul …………., asa cum este aceasta detaliata in CV-ul atasat.”
Revizuiti textul de cateva ori, nu dati copy-paste din exemple gasite pe Internet, corectati orice potentiala eroare gramaticala, nimic nu e mai penibil decat sa incepeti o scrisoare de intentie cu “Stimate potential angajator” (ASA DA!) si in primul paragraf sa scrieti “dezvolatarii profesionale si persoanle” (ASA NU!!). Din graba, neatentie, necunoastere, puteti inventa cuvinte cu conotatii hilare, penibile sau chiar vulgare si cu siguranta nu aceasta este impresia pe care vreti sa o lasati angajatorului. Includeti in text, pe cat posibil, o fraza din care sa rezulte clar certificarea profesionala (foarte importanta in cazul meseriilor calificate) precum si experienta (numar ani) si, chiar daca scrisoarea dumneavoastra de intentie cuprinde doar trei randuri, nu uitati de formulele de adresare si de incheiere.
ASA DA! “Dupa cum veti remarca in CV-ul anexat, calificarea si experienta profesionala se incadreaza in cerintele postului. In ultimii … ani am activat pe o pozitie asemanatoare la restaurantul ….s.a.m.d., in calitate de ospatar-sef, pozitie in care am avansat dupa un an de activitate in cadrul locatiei mentionate. Precizez ca detin si diploma de ospatar-barman, recunoscuta de Ministerul Muncii.”
Atentie! In COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) exista doua ocupatii diferite: ospatar (cod COR 513102), ajutor ospatar (cod COR 513101), respectiv barman (cod COR 513201), toate facand parte din grupa majora 5 – Lucratori in domeniul serviciilor.
Daca aplicati pentru o pozitie calificata de sudor, de exemplu, si detineti o calificare acordata de un organism de terta parte, asigurati-va ca il mentionati in scrisoarea de intentie, pentru angajator va reprezenta un criteriu de selectie foarte important in multe cazuri, tinand cont de costurile ridicate implicate de obtinerea unor astfel de certificari.
In cazul aplicatiilor nesolicitate (la initiativa potentialului candidat), exista doua tipuri majore de destinatari: companii angajatoare sau companii de recrutare si plasare de personal.
In acest caz, paragraful initial trebuie sa exprime clar interesul pentru un anumit tip de pozitie (ospatar, sudor, lucrator in alimentatie publica, etc.). Evitati frazele pompoase standard (80% dintre candidati le copie dupa site-uri de resurse umane sau din articole cu sfaturi (sic!) care nu sunt potrivite oricarei situatii.
ASA DA! „Numele meu este …….. si va contactez in vederea angajarii pe un post intermediat de catre firma dumneavoastra de recrutare in domeniul …….Permiteti-mi sa profit de aceasta ocazie si sa va atasez CV-ul meu pentru cazul in care se iveste oportunitatea unui job disponibil, care sa corespunda profilului meu, cu precizarea ca detin experienta relevanta (…ani) in domeniul mentionat, precum si atestat profesional de …. acordat de catre ….. si recunoscut intern si international. Va rog pe aceasta cale sa nu ezitati sa ma contactati, utilizand datele din CV.”
De ce DA? A precizat numele in primul paragraf (va fi usor de regasit). A specificat faptul ca transmite unei companii de recrutare si nu a uitat sa mentioneze domeniul/domeniile de interes pentru angajare. In paragraful urmator anunta faptul ca scrisoarea este insotita de un CV (in cazul in care, din eroare de transmitere, lipseste CV-ul, exista sansa sa fie contactat pentru transmiterea acestuia) si precizeaza atat numarul de ani de experienta in domeniul respectiv de activitate cat si detinerea unui atestat profesional recunoscut. In final utilizeaza o fraza de incheiere standard in care isi exprima disponibilitatea de a fi contactat in cazul in care candidatura sa va fi considerata de interes.
ASA NU! „Ca urmare a faptului ca am ramas fara servici, si am gasit acest anunt, va transmit CV-ul meu in romana si engleza cu foarte mari sperante la d-voastra ca ma veti ajuta sa imi gasesc un servici. Cu speranta,”
De ce NU? Este stridenta utilizarea cuvantului „servici” in locul celui corect („serviciu”). Apare o virgula in plus („fara servici, si am gasit”). Niciodata nu trebuie utilizata in interiorul unei fraze dintr-o scrisoare formala abrevierea pentru formula de politete „dumneavoastra”! In fine, formula de incheiere este mai degraba potrivita pentru o solicitare de fonduri din partea unei organizatii non-profit decat pentru o candidatura.
ASA NU! “Recent m-am bucurat sa aflu despre experienta si expertiza companiei …… in domeniul Resurselor Umane/ Recrutare si Selectie Personal….”
De ce NU? Sincer, chiar crede cineva ca respectivul candidat a verificat experienta si expertiza unei companii de recrutare si a hotarat ca este cea care ii poate furniza cele mai mari sanse sa isi gaseasca job?
Rabdare, atentie, motivatie! Caracteristicile unei scrisori de intentie ce va pot include pe lista candidatilor admisi la interviu/ proba practica.
SI NU UITATI, DECAT O SCRISOARE DE INTENTIE PROASTA MAI BINE O PROBA DE LUCRU BUNA!
Citeste si Cum se scrie o scrisoare de intentie (I).